Lars Mejern Larsson. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Lars Mejern Larsson (S) vill att restaurnaggäster ska erbjuas doggy bags.. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Mejern får vänta på doggy bags

1:18 min

Den svenska regeringen har inga planer på att lagstifta om så kallade doggy bags på restauranger. Det framgår av landsbygdsminister Sven-Erik Buchts svar på en fråga från värmländske riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson (S).

Lars Mejern Larsson (S) tyckte att Sverige borde ta efter en färsk Fransk lag om att restauranger ska erbjuda kunderna möjligheten att ta med matrester hem, allt för att minska matsvinnet.

Så här sa Mejern i vårt eftermiddagsprogram den 29 januari.

– Det bygger på att man ska ställa frågan på samma sätt som man fråga om man vill ha kvitto. Den är nog många matgäster som inte vågar ställa frågan.

Socialdemokraten Lars Mejern Larsson ställde frågan till miljöminister Åsa Romsson (MP) för två veckor sedan. Svaret kommer alltså från landsbygdsminster Sven-Erik Bucht (S), som inte utlovar några åtgärder just nu utan hänvisar till en kommande rapport om matsvinn från bland annat Livsmedelsverket och till ett samarbete inom EU för att mäta matavfall som Sverige ska delta i.

I en skriftlig kommentar säger Lars Mejern Larsson (S) att han kommer att fortsätta driva den här frågan, härnäst med sina kollegor i miljö- och jordbruksutskottet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista