Fr h Mustafa Hashimi region Värmland, ungdomarna Sakhi Yakobi, Faridullah Afzali, Asad Nazary och Marcus Wikh enhetschef HVB Grums
Fr h Mustafa Hashimi region Värmland, ungdomarna Sakhi Yakobi, Faridullah Afzali, Asad Nazary och Marcus Wikh enhetschef HVB Grums. Foto: Jenny Tibblin, Sveriges Radio.

Filmpremiär för projektet - Var är hem?

9:06 min

Idag så presenteras resultatet av filmprojektet Var är hem? - filmskapande i Grums. Projektet handlar om att ge nyanlända barn och ungdomar möjlighet att uttrycka sig genom film. Man hoppas på att kunna bidra med nya förutsättningar att kommunicera och relatera till sin nya livssituation.

– Jag hade den upplevelsen när jag kom till Sverige att jag inte kunde prata svenska. Det var svårt för mig att förmedla mina tankar eller att skaffa vänner, berättar Mustafa Hashimi som är den som har jobbat med pilotprojektet.

Mustafa Hashimi har en filmbakgrund från Afghanistan och jobbar nu som filmare och filmpedagog på Region Värmland. Och idén att träffa ungdomar som är i den situation som han har varit och att lära de hur man enkelt gör film, tycker han om. Då får de dela sina idéer och prata med folk.

– Kanske är det enklare att förmedla något visuellt istället för att prata om saker. Sen är det också en utmaning att jobba med ungdomar där det inte finns någon gemensam bakgrund eller kultur, berättar Mustafa Hashimi.

Sammanlagt visades fem olika filmer som alla var ungefär två minuter långa. Det var ett blandat innehåll. En var en animation med en hund som skaffade en ny vän, en film handlade om fotboll och en handlade om resan till Sverige.

Tre av ungdomarna var på plats på kulturhuset i Grums, nämligen Sakhi Yakobi, Faridullah Afzali och Asad Nazary.

– Det var trevligt att tillsammans få göra någonting, vi har fått chansen att förmedla våra idéer tillsammans och skapa något av det, säger Faridullah som får lite hjälp av Mustafa att översätta hur han känner för filmen han har gjort.

Sakhi Yakobis film handlade om hans resa till Sverige. Filmen visade hur han hade på sig en vit t-shirt med först den afghanska flaggan på, sen bytte han tröja allteftersom de länder han hade åkt igenom eller bott i för att kunna komma till Sverige.

– Det var roligt att se den och den var bra tycker jag. Men det var lite jobbigt att jobba med filmen, berättar Sakhi.

Även Asad Nazary tyckte att det var kul att jobba med filmen.

– Det var jättebra, vi jobbade tillsammans och gjorde något coolt, säger Asad som gärna som de andra, skulle vilja jobba mer med film.

Marcus Wihk, enhetschef på HVB Grums är också väldigt nöjd över resultatet.

– Jag är jättestolt över de här killarna och de andra ungdomarna som var med i det här projektet. Jag är också tacksam över att Region Värmland tog kontakt med oss från första början och att vi har fått vara med på den här resan tillsammans. Vi inom HVB verksamheten ser att våra ungdomar har ett jättestort behov att få berätta sina historier, så är det väl generellt att ungdomar och barn ska ges möjligheten att berätta sina historier och skapa saker. Projektet kommer att fortsätta och vi hoppas på att kunna nå alla barn och ungdomar i Grums, jag tror att det behövs för att samhället ska kunna bli bättre, säger Marcus Wihk, enhetschef på HVB Grums.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista