Jonas Haglund på Tengboms arkitektbyrå anställde syriske arkitekten Waseem Alnimeh efter två månaders praktik. Foto Therese Håkansson Sveriges Radio
1 av 2
Jonas Haglund på Tengboms arkitektbyrå anställde syriske arkitekten Waseem Alnimeh efter två månaders praktik. Foto Therese Håkansson/Sveriges Radio
Waseem Alnimeh visar vad han jobbar med för sin nya arbetsgivare.
2 av 2
Waseem Alnimeh visar vad han jobbar med för sin nya arbetsgivare.Foto Therese Håkansson/Sveriges Radio

Korta Vägen ledde till arkitektjobb

"Hög motivation och att kunna svenska är nyckeln"
4:52 min

Praktik kan vara en väg in på den svenska arbetsmarknaden för den som nyligen kommit till Sverige. Arkitekten Waseem Alnimeh är ett levande exempel på detta. Han fick praktik och har nu fått en provanställning på arkitektbyrån Tengbom i Karlstad.

Waseem är utbildad arkitekt och drev ett eget arkitektkontor i Syrien i tio åras tid. Han flydde kriget och till Sverige för snart tre år sedan.

 I höstas kom han med på Korta vägen, en utbildning för utländska akademiker där de kan få förbättra sin svenska. Korta Vägen är också en av få vägar för nyanlända in på arbetsmarknaden eftersom utbildningen oftast kombineras med praktik på en arbetsplats. Waseem Alnimeh fick en praktikplats på Tengboms arkitektbyrå.

 -Jag får ny kunskap om arbetslivet och varje dag finns det nya saker på att lära sig som arkitekt, säger Waseem.

Finns det skillnader mellan att vara arkitekt här och i Syrien­?

- Arkitektur har ett internationellt språk i hela världen, men det finns skillnader. Här i Sverige känner jag mig som en del av familjen på arkitektbyrån, vi är nära varandra och vi trivs bra och vi delar idéer hela tiden. Så arbetsmiljön är största skillnaden mellan här och Syrien, säger Waseem.

Waseem tycker att hög motivation och att lära sig svenska språket är nyckeln in på arbetsmarknaden.

-Det är inte lätt att få praktik här i Sverige och jag fick bra stöd från arbetsförmedlingen och från Korta vägen som lärt mig hur man kan kommunicera med arbetsgivare på rätt sätt, säger Waseem

För Jonas Haglund, Waseems chef på Tengboms arkitektbyrå var det ett lätt val att låta Waseem praktisera. Det var ingen kostnad för företaget och Waseem skickade först ett material på e-post och sedan ringde han upp ganska tätt därefter.

- Då hade jag sett meddelandet men jag hade tänkte att det kan bli tufft för att han kan troligtvis ingen svenska. Så ringde han och pratade så bra svenska att jag blev övertygad direkt. Jag tror att många arbetsgivare får ganska många ansökningar och då bli det lätt så att man ha inte tid att hantera det riktigt. Så man måste på något sätt övertalas eller övertygas om det här en möjlighet att få en kompetent person.

Waseem Alnimeh hoppas att han får fortsätta vara en del av familjen på arkitektbyrån i framtiden.
 

 

 

 

  


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".