Runnevåls bostadsområde i Kil ska få ett nytt industriområde som granne.
Runnevåls bostadsområde i Kil ska få ett nytt industriområde som granne. Foto: Roy Malmborg Sveriges Radio

Moderaterna i Kil vill stoppa Humletorps industriområde

1:25 min

Moderaterna i Kil motsätter sig ett industriområde intill bostadsområdet Runnevål i Kil. Dessutom menar partiet att det inte alls är klart att det blir ett område för tyngre industri invid väg 61, som den styrande majoriteten säger.


Kent Wallin Moderaterna i Kils kommun och vice ordförande i Miljö och Byggnadsnämnden:

– Planprocessen bör avbrytas. Industriområdet kommer på tok för nära bostadsområdet på Runnevål.

Men det här tycker Miljö och Byggnadsnämndens ordförande Börn Tolen är konstigt:

– Det är typiskt att Moderaterna i ett sista skede ska vända och locka politiska röster. De har ju varit med i ett tungt skede av den här planprocessen och de var vi alla väldigt överens.

Men Moderaterna anser också att det inte alls, som de styrande säger , är klart med ett annat område invid väg 61 för den tyngre industrin.

Kent Wallin:

– Vi yrkade redan den 1a juli på ett sammanträde att vi skulle planlägga ett industriområde invid väg 61. Men då fick vi avslag.

Björn Tolen, ordförande i Miljö och Byggnadsnämnden förklarar att det förslaget berörde ett område med stora naturvärden. Det de idag jobbar med är ett område intill det som Moderaterna föreslog.

– Det är ett område Sannerud 1:436 som ligger intill vägen men nedanför ravinerna och där vi också för en diskussion med Karlstads kommun som området gränsar till, säger Björn Tolen, ordförande i Miljö och Byggnadsnämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista