gul helikopter står på platta ute på flygplats
1 av 2
Chefen för Svensk luftambulans föreslår att Karlstads flygplats ska bli landets bas för ambulanshelikopterverksamhet. Foto: Annika Ström/Sveriges radio
karta över sverige med helikopterradie
2 av 2
Det finns fortfarande stora områden i Sverige som inte har tillgång till ambulanshelikopter. I mellansverige har Svensk luftambulans nu etablerat ett större samarbete. Foto: Annika Ström/Sveriges radio

Karlstad trolig bas för Svensk luftambulans

2:27 min

Huvudkontoret ligger redan på Karlstads flygplats och det lutar åt att även teknisk verkstad och skola hamnar här.
Den värmländska ambulanshelikoptern kan dock komma att placeras på Centralsjukhuset istället.

Paul Carbonnier, chef för Svensk luftambulans, har fått uppgiften att hitta en framtida basering för huvudkvarter, verkstad och skola för Svensk luftambulans. Förbundets avsikt är att bygga upp en nationell flotta med ambulanshelikoptrar.

- Jag föreslår Karlstads flygplats både av geografiska och praktiska anledningar. Sannolikheten att det blir här är mycket stor.

Det handlar om en större nybyggnation någonstans på Karlstads flygplatsområde. Det som behövs, vad man vet just nu, är ett huvudkontor med administration, en skola för utbildning av egna piloter, en teknisk verkstad och en hangar sannolikt anpassad för att kunna serva tre helikoptrar samtidigt - inkluderat den nya reservhelikoptern.

- Vi ser att hjärtat i det här kommer ifrån Värmland. Allt började här och vi vill försöka behålla det här. Dessutom passar Karlstad bra geografiskt med central placering i landet.

I dagsläget finns fyra medlemmar i det växande kommunalförbundet - Värmland, Dalarna, Västra Götaland och Uppsala. Västernorrland är på gång och fler har uttalat intresse. Visionen är att alla Sveriges landsting ska äga och driva en nationell flotta tillsammans och att hela landets befolkning ska få tillgång till ambulanshelikoptrar.

En prislapp ska räknas fram under våren och förhoppningen är att förslaget ska läggas fram för förbundsstyrelsen innan sommaren. Till hösten kan de landsting som är medlemmar ta ställning till  investeringen. 

- Vi hoppas kunna ha ett beslut för upphandling i höst och inom två år är det rimligt att bygget ska vara klart, säger Gunnar Blomquist, ledningsstrateg på landstinget i Värmland.

Enligt Blomquist är planen att Karlstads flygplats, som drivs av ett kommunalt bolag, ska upphandla bygget, äga fastigheten och sedan hyra ut det till landstinget i Värmland samt Svensk luftambulans.

Det handlar om många miljoner i investering. Den ursprungliga planen som gjordes för ett par år sen och som bara gällde den värmländska helikopterbasen, på Sandbäcken i Karlstad, räknades till 40 miljoner kronor.

Det är två parallella utredningar som pågår. Dels den nationella basen och dels den värmländska. Var den värmländska helikoptern ska ha sin bas är ännu inte avgjort.

- Sandbäcken har vi lagt ner utan undersöker nu möjligheterna med flygfältet alternativt Centralsjukhuset, säger Gunnar Blomquist.

Argumenten för sjukhuset är närheten till patienterna vid utryckning och motargumenten är miljöstörningar för boende i centrala Karlstad.
Det som talar för flygplatsen är samordningen med den nationella verkstaden och administrationen samt tillgång till flygplatsens instrumentstyrning och väderprognoser.

Enligt Carbonnier finns inte planer, av säkerhetsskäl, att slå ihop den värmländska basen med den nationella utan det handlar om att bygga två separata byggnader.

Vad gäller Värmlandsdelen så ska landstinget ta beslut innan sommaren.

Det handlar också om fler arbetstillfällen till Värmland. Redan idag går ett tjugotal personer till jobbet varje dag på helikopterbasen ute på flygplatsen. De jobbar med sjukvård, administration och teknik.
Antalet tjänster är dock betydligt fler eftersom många jobbar deltid här och även har tjänst på sjukhuset och andra arbetsgivare.
Just nu anställs fler inom administrationen på Svensk luftambulans huvudkontor och om och när det blir klart med den nationella basen görs ytterligare rekryteringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista