Ulrika Lundberg, kultursekreterare, Hammarö kommun.
Ulrika Lundberg, kultursekreterare, Hammarö kommun. Foto: Therese Håkansson, Sveriges Radio

Konstbanken på Hammarö växer

1:12 min

I snart ett år har Hammaröborna kunnat låna konst i bibliotekets konstbank. Och tack vare den goda responsen ska man nu utöka konstutbudet.

Från och med i mars förra året kan biblioteket på Hammarö erbjuda sina besökare konst till hemlån. Tavlorna i konstbanken är ett 60- tal och är en del av alla verk som Hammarö kommun äger. Men istället för att lagra dem i förråd kan de nu pryda kommuninvånarnas väggar, och konceptet har visat sig gå hem.

– Jag tycker att det verkar som att många tycker att det är kul. Det är en väldigt kul idé, att man också kan låna konst på biblioteket, säger Karin  Andreasson, bibliotekarie, Hammarö bibliotek.

 I konstbanken finns olika typer av konst. Allt från akvarell till oljemålningar och tryck finns för hemlån. Nu vill man att antalet tavlor i konstbanken ska bli fler.

– Folk är helt enkelt väldigt glada över att få låna gratis konst att hänga på väggarna hemma. Vi kommer att fylla på, säger Ulrika Lundberg, kultursekreterare, Hammarö kommun.

Hittills är Hammarö bibliotek det enda biblioteket i Värmland med en konstbank, men Ulrika Lundberg hoppas att fler kommuner följer konceptet.

– Mer konst åt folket, avslutar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista