Trädgården som faller i skugga om det nya höghuset byggs där trevåningshuset i bakgrunden ligger.
1 av 2
Trädgården som faller i skugga om det nya höghuset byggs där trevåningshuset i bakgrunden ligger. Foto: Foto Roy Malmborg Sveriges Radio.
Trädgården som faller i skugga om det nya höghuset byggs där trevåningshuset i bakgrunden ligger.
2 av 2
Trädgården som faller i skugga om det nya höghuset byggs där trevåningshuset i bakgrunden ligger. Foto: Fotograf Roy Malmborg Sveriges Radio

Nya överklaganden mot höghus i Karlstad

1:23 min

Det har inkommit rejält med överklaganden vad gäller ett planerat höghus på Sundsta i Karlstad. Det aktuella huset som är tänkt ligga där det idag finns ett trevåningshus, planeras bli dubbelt så högt.

En av de boende i villa som hamnar i skuggan av huset är Maria Karlberg Back:

– Jag kan inte nyttja min trädgård. Jag bor i en villabebyggelse med småhus och trodde att det skulle förbli så.

Från början var byggnaden tänkt att uppföras i 16 våningar, men efter synpunkterna som inkommit handlar det nu om en bottenvåning samt fem bosstadsvångingar ovanpå. Byggnaden blir ungefär dubbelt så hög som den som finns på platsen idag.

– Hela min trädgård kommer att ligga i skugga. Får den här byggherren som han vill så kommer det vara svårt att neka andra att bygga lika högt, säger Maria Karlberg Back.

Maria hänvisar också till en kulturutredning där Karlstadskommun, Länstyrelsen och Region Värmland slog fast att det skulle vara en småhusbebyggelse på Sundsta.

– Jag kommer att fortsätta att överklaga, avslutar Maria Karlberg Back, för det känns förfärligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista