Ett gäng killar dansar
Dans var en av många delar på mässan. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.

Hela världen dansar på Hagforsmässa

1:38 min

I mängder av montrar uppmärksammas kultur och mat från hela världen. Det är Älvstrandens bildningscentrum som under fredagen uppmärksammar internationella modersmålsdagen.

Firandet av modersmålsdagen i Hagfors inleddes med en show redan på torsdagkvällen med barn och ungdomar från Hagfors. Under fredagen var det dags för modersmålsmässan.

– Vi har hela världen runt oss och det sprudlar av liv! säger Birgitta Sparre, enhetschef för biblioteket.

Det är FN-organet UNESCO som instiftade internationella mångfaldsdagen 1999. Grundtanken är att uppmärksamma språkliga och kulturella traditioner.

– Jag hoppas att det ska leda till att de här dagarna ska leda till att alla vet lite mer om varandra. Att vi som är födda svenskar kan se hur otroligt mycket fint det finns och att vi kan mötas i kulturen, säger Birgitta Sparre.

En av deltagarna är Nejat Mussa, som ursprungligen kommer från Eritrea.

– Jag är här för att visa upp mitt land. Jag vill att alla ska vet vart Eritrea ligger, vad vi äter och sådant. Det är jättespännande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista