blond tjej med långt hår, kvinna i kort mörkhårig frisyr
Linda Sundin och Elisabeth Miske på logopedenheten, Landstinget i Värmland Foto: Hedvig Nilsson

Flickor med inlärningssvårigheter dolt problem i skolan

"Många vi träffar har redan symptom på utmattningsdepression"
9:41 min

Nu vill landstinget öka medvetenheten kring " duktiga flickor " med inlärningssvårigheter som riskerar att brännas ut av skolarbetet. Ett dolt fenomen som logopedenheten vill uppmärksamma med en fortbildning för bland annat skolpersonal.

Enligt Linda Sundin och Elisabeth Miske, logopeder på Landstinget i Värmland, lägger dessa flickor många gånger all energi på att dölja sina svårigheter, såväl för familj som för skolan.

– Det är en större grupp än man först kan tro, säger Linda Sundin. Vi märker dem mer och mer.

Linda Sundin och Elisabeth Miske beskriver hur flickornas problem kan yttra sig i huvudvärk, stress, ätstörningar eller depression.

– Det är allvarliga spiraler vi talar om för det här är flickor som gör sitt allra bästa, men inte mäktar med, säger Elisabeth Meske. De skriker inte på hjälp utan vänder det inåt.

Nu ordnar landstinget en fortbildning för att bland annat skolpersonal och psykiatrin ska lära sig mer om dessa tjejer och hur man hittar dem.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".