Angelica Olsson, Jehona Tahiri, Linnéa Bäckström och Kajsa Karlsson, Karlstads universitet.
Angelica Olsson, Jehona Tahiri, Linnéa Bäckström och Kajsa Karlsson, Karlstads universitet. Foto: Therese Håkansson, Sveriges Radio

Lärarelever samlar in pengar till barn i Kapstaden

0:55 min

Fyra lärarstudenter vid Karlstads universitet har startat en insamling inför en studieresa till Kapstaden. Donationerna har blivit många och kommer att användas för att hjälpa barn i fattiga områden.

Angelica Olsson, Jehona Tahiri, Linnea Bäckström och Kajsa Karlsson är lärarstudenter vid Karlstads universitet. Som en del av utbildningen ska de i mars besöka Kapstaden, och det var så studenterna kom på idéen att starta en insamling. En insamling som kommer att göra det möjligt för tjejerna att göra något för barn i fattiga områden.

– När vi ändå är där vill vi kunna hjälpa barnen på plats och känna att vi bidrar med någonting, säger Linnéa Bäckström, en av de fyra initiativtagarna till projektet.

Insamlingen startade på facebooksidan "Välgörande ändamål i Sydafrika, men har nu spridit sig vidare på sociala medier. Många vill vara med och bidra med valfri summa och hittills har donationerna blivit fler än vad man hade räknat med.

– Den har gått över förväntan. Vi hade väll hoppats på att vi skulle få med oss lite pengar ner för att kunna bidra med material och annat. Men insamlingen har verkligen förvånat oss allihopa, säger Kajsa Karlsson.

På plats i Kapstaden kommer de fyra lärarstudenterna att göra en bedömning kring vart behovet av hjälp är som störst. Därefter köpa, mat, leksaker, kläder eller andra saker som kan förbättra levnadsvillkoren för de utsatta barnen.

– Vi känner allihop att vi brinner för att hjälpa barn och skapa så bra förutsättningar som möjligt för dem att få en bra framtid. Vi är väldigt engagerade allihopa, säger Kajsa Karlsson.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista