Laila Hammarbäck Björkborn Karlskoga dovhjortar
1 av 2
Laila Hammarbäck leder en Facebookgrupp som vill stoppa avskjutningen av hjortar i Björkbornshägnet i Karlskoga. Foto: LG Månzon/Sveriges Radio.
Laila Hammarbäck Björkborn Karlskoga dovhjortar
2 av 2
Hjortarna har omkring 300 hektar i hägnet som ligger i anslutning till Björkborns industriområde. Foto: LG Månzon/Sveriges Radio.

"Vi vill att hjortarna ska få finnas kvar"

1:22 min

Företaget Eurenco Bofors i Karlskoga vill göra sig av med sitt hjorthägn, men planerna möter motstånd.

– Jag vill att Eurenco tänker över det här med hjortarna och att de får finnas kvar. För det här betyder mycket för Karlskogas djurliv, säger Laila Hammarbäck i Karlskoga.

Laila leder en Facebookgrupp med närmare 600 medlemmar som vill att hjortstammen ska bestå. De har också lämnat protestlistor med 635 underskrifter, till Eurenco Bofors. Men enligt Laila har inte företaget velat diskutera saken.

– Dom vill inte betala för att ha hjortarna kvar. Det kostar för mycket, det ska bytas ut hägn, och man behöver åka till andra hägn för att byta ut hjortar och det kostar väl för mycket pengar.

Ända sedan 1940-talet har Eurenco Bofors haft hjortdjur på Björkborns industriområde. Hjortarna finns som trivselfaktor - och skyddshelgontraditon. Förr var det vanligt att företag som hanterade ammunition och sprängämnen också höll sig med hjortar, eftersom skyddshelgonet Sankta Birgitta ofta avbildades med just hjortdjur.

Laila Hammarbäck vägrar acceptera att hjortarna försvinner.

- Jag kommer kämpa till sista hjorten är borta.

Hon berättar att många har en slags relation till hjortarna i hägnet:

- Ja o ja. De har till och med fått namn. En kallas för Rudolf.

På Eurenco Bofors AB vill man inte kommentera saken med mera än att det är privat hägn som ska avvecklas.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista