Lena Skoting
Kyrkoherden Lena Skoting har funnits där för de som behövt någon att prata med. Foto: Svenska Kyrkan

Kyrkan finns där när Säffle är i sorg

Lena Skoting: "Det handlar om att vara oerhört lyhörd för den andres behov"
0:55 min

När en kvinna knivmördades i Säffle i torsdags hamnade många Säfflebor i chock och sorg. Då blir kyrkan en viktig mötesplats.

– Det var ju förfärligt obehagligt. Det är en sak att läsa om mord i andra städer eller länder men det här händer ju här hos oss... ja, nära, i en trappuppgång där jag besöker andra familjer, säger kyrkoherden Lena Skoting som funnits där för de som velat ha någon att prata med.

– Det kryper ju inpå, inte bara mig utan många människor.

Hon menar att kyrkan spelar en viktig roll i en krissituation som den här. Den här gången har man även i samråd med kommunens POSOM-grupp valt att lägga ut telefonnummer till flera diakoner och präster i pastoratet.

När det gäller att bemöta människor som är i sorg så är det ingen större skillnad om man drabbats direkt eller indirekt enligt Lena Skoting.

– Allt arbete i krishantering handlar om att vara oerhört lyhörd för den andres behov. Det är ju inte vad jag vill ha sagt eller vad jag vill få uttryckt som är viktigt utan det är ju den andres behov av att få prata, gråta eller kasta saker omkring sig. Jag får försöka att bara finnas där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".