ung man med hörlurar
Anders Viking Petterson (LUF) försvarar sina partikamraters förslag att avkriminalisera nekrofili och incest mellan syskon Foto: Hedvig Nilsson

LUF:are mordhotade för avskyväckande politiskt förslag

9:02 min

LUF Stockholms förslag att avkriminalisera nekrofili och incest mellan syskon har väckt avsky, och resulterat i hån och hot.
Men stöd kommer från oväntat håll.

Enligt Anders Viking Pettersson, länsordförande för Liberala ungdomsförbundet i Värmland, har hans partikamrater mordhotats efter den våg av kritik som förslaget väckt på sociala medier:

- Jag har kollegor som fått meddelande om att de borde skjutas, de har fått utstå hot och trakasserier både i skolan och på nätet. Det är tråkigt att sånt händer när man är ung och engagerad, säger han.

LUF i Värmland har inte tagit ställning i sakfrågan, men Anders Viking Pettersson försvarar det kontroversiella förslaget:

- Jag tycker inte lagar ska bygga på moraliska argument om vad som är äckligt och motbjudande. Lagar är till för att skydda oss. Man ska kunna få göra vad man vill så länge man inte skadar någon annan, tycker han.

Men varför lägger man egentligen fram såna här freakpolitiska förslag?

- Vi är ett ideologiskt ungdomsförbund som tar principiella ställningstaganden och har väldigt högt i tak, säger Anders Viking Pettersson. Och får stöd från oväntat håll:

När drevet gick på microbloggen Twitter försvarade vänsterdebattören Susanne Sjöstedt, ledarskribent på bland annat Värmlands folkblad, LUF:s förslag som hon finner "rimliga":

- Jag tycker det här är exakt vad ett ungdomsförbund ska göra, att utmana regler och testa deras hållbarhet. Ett liberalt ungdomsförbund ska naturligtvis testa gränserna för personlig frihet, och då ska det bemötas med sakargument och inte bara känsloargument, säger Susanne Sjöstedt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista