Utredning av kulturskolan välkomnas i Arvika

0:57 min

Den omtyckta svenska musikskolan ska granskas av en särskild utredare för att hitta hinder i verksamheten. SKL är oroliga för att statliga regleringar kan hämma verksamheten men musikskolan i Arvikas rektor, Malin Linell, välkomnar utredningen.

– Jag tycker det känns jättebra att man tar ett helhetsgrepp kring musik- och kulturskolorna och funderar kring vad man egentligen vill med musikskolan och kulturskolan i Sverige idag, säger Malin Linell.

I undersökningar som gjorts har kulturskolan fått ett mycket gott betyg av både föräldrar och elever. 90 procent säger att det är nöjda med verksamheten idag. Ändå tycker Malin Linell att det är bra att utredningen görs.

– Det är ju de som går på kulturskolorna som är nöjda. Men vi når ju inte ut till alla och en del i den här utredningen handlar just om hur vi kan få kulturskolans verksamhet att nå ännu fler.

Alla är dock inte helt positiva till utredningen. Sveriges kommuner och landsting, SKL, menar att det riskerar att låsa fast kulturskolan i en specifik form som kan hämma verksamhetens utveckling. Men Malin Linell är inte orolig för regleringarna.

– Jag är inte så orolig för den risken faktiskt. Jag har läst hur långt man har kommit hittills kring de olika förslagen som man arbetar kring och jag är inte rädd för att det ska bli för styrt. Jag tror man aktar sig för det.