Polisbil på utryckning (arkivbild). Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio
1 av 2
Polisbil på utryckning (arkivbild). Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio
Orla Kristoffersen, Polisen i Värmland. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Orla Kristoffersen, Polisen i Värmland. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Polischef: Fler poliser på helgerna i sommar

2:08 min

I somras fick polisledningen i Värmland hård kritik för att sommarbemanningen var för snål och för att man inte klarade att åka på larm i samma utsträckning som under resten av året. Just nu pågår årets sommarplanering och enligt polischef Orla Kristoffersen kommer det att bli fler poliser på helgerna i sommar.

Planeringen var inte optimal inför förra sommaren, medger Orla Kristoffersen. Det visade sig också i statistiken, när P4 Värmland begärde ut siffror över hur många larm som polisen tvingades prioritera bort på grund av resursbrist visade det sig att siffran var fyra gånger högre i juli jämfört med andra tider på året.

De poliser som var i tjänst hann inte alltid äta och den snåla sommarbemanningen har kritiserats hårt av Polisförbundet.

Men nu hoppas alltså Orla Kristoffersen att man klarar bemanningen bättre i sommar. Bland annat kommer helgerna att förstärkas med fler poliser, vilket ledningen löser exempelvis genom att låta brottsutredare tillfälligt jobba ute på fältet.

– Målet är att vi ska göra en bättre och smartare planering så att resurserna räcker och att de används där de behövs som bäst. Som på helgerna, säger Orla Kristoffersen.

En anledning till den stora omorganisation som Polisen gjorde var ju att få ut fler poliser på gatorna, borde inte det innebära att det blir lättare att få ihop sommarschemat?

– Jo, det kan man tycka...definitivt. Och vi har möjlighet att omprioritera personal, exempelvis från utredningsverksamheten, så det stämmer, säger Orla Kristoffersen.

Men han säger samtidigt att det är en utmaning att få ihop sommarschemat och att polisen även i år kommer att tvingas till prioriteringar. Inbrott tillhör de brott där allmänheten kan få vänta, medan polisen alltid ska åka ut på larm som handlar om pågående våld som misshandel.

– Allmänheten i Värmland ska inte förvänta sig en sämre service i sommar, men prioriteringar kan innebära att servicen kommer lite senare, säger Orla Kristoffersen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista