Robin Olsson, säkerhetskoordinator,  kommunpoliserna Anders Johansson och Lennart Hynynen informerar om medborgarlöftet i Karlstads kommun.
Robin Olsson, säkerhetskoordinator, kommunpoliserna Anders Johansson och Lennart Hynynen informerar om medborgarlöftet i Karlstads kommun. Foto: Therese Håkansson/Sveriges Radio

Medborgarlöfte ska öka tryggheten

2:28 min

Polisen, tillsammans med Karlstads kommun, håller just nu på att utveckla ett så kallat medborgarlöfte. Ett löfte där kommuninvårnarna får vara med och påverka polisens prioriteringar. Syftet är att genom dialog öka tryggheten och minska brotten i lokalsamhället.

– Medborgarlöftet är ju ett sätt att nå ut till medborgarna för att ta reda på vad de tycker och vad de upplever som problemområden i kommunen. De får vara med och tycka till och helt enkelt ge exempel på olika problemområden som de vill att vi ska jobba med, säger kommunpolisen Lennart Hynynen.

Medborgardialogen kommer att ske digitalt på kommunens hemsida där Karlstadsborna får rangordna kommunens problemområden eller lämna egna förslag. Sedan vävs detta samman med de problemområden som polisen har identifierat och baserat på detta kommer ett medborgarlöfte att beslutas.

– Det blir som ett kontrakt mellan kommunen och polisen att detta kommer vi att jobba emot nu, säger Lennart Hynynen.

Men dialogen kommer också innebära personliga möten i form av mässor och workshops och man räknar med att börja arbeta kring medborgarlöftet redan i vår. Pilotprojekt kring medborgarlöften har under den senaste tiden gjorts i andra värmländska kommuner, och under 2016 är målet att fler kommuner ska fatta besluta om medborgarlöften. 

– Ja, jag tycker att det är väldigt viktigt. Vi visar ju att det betyder något vad kommuninvånarna tycker. Att vi lyssnar på det och att det påverkar vårt arbete, säger Anders Johansson, kommunpolis.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista