Soheila Fors
Soheila Fors Foto: Örjan Bengtzing

Soheila Fors: "Vi måste stå fast vid vår värdegrund"

12 min

Från flera håll i landet kommer rapporter om att kristna förföljs på vissa asylboenden, och att kvinnor är särskilt utsatta på mansdominerade boenden. Soheila Fors har egna erfarenheter av problematiken och hjälper nu andra nyanlända som inte känner sig trygga.

P4 Jämtland har träffat två kristna systrar från Iran som inte kan röra sig fritt på grund av hot och sexuella trakasserier från män på asylboendet. Soheila Fors, som själv kom som flykting från Iran efter att ha konverterat till kristendomen känner igen sig i deras berättelse:

- Det har pågått länge att kristna blir förföljda i Sverige. Jag blev också utsatt för våld och en kille misshandlade mig på skolan för att jag bar kors. Jag fick brev att jag var en hora och på SFI var det ingen som talade med mig. Det var en svår tid, berättar Soheila Fors.

Idag jobbar hon med att ge hjälp och stöd till våldsutsatta invandrarkvinnor, och har grundat föreningen Khatoon som driver ett skyddat boende och tehus för kvinnor. Hon har flera gånger fått rycka in när nyanlända kristna farit illa:

Nyligen blev en kvinna våldtagen på ett asylboende för att hon blivit kristen, och hon vågar inte polisanmäla för att hennes släktingar i hemlandet blivit hotade".

Migrationsverket har ingen plan för jämställdhet på asylboenden, och informerar inte kvinnor om deras rättigheter. Det visar P4 Jämtlands granskning, och Soheila är inte förvånad:

- Jag vet att det är så. De finns ingen sådan information och jag tycker det är viktigt att invandrare får den. Det är inte bara kristna som blir utsatta, det är också moderata muslimer som vill leva som vi, men blir tvingade att bära sjal, säger Soheila Fors. 

I ett annat fall där Soheila Fors ryckt in var det en kristen man som kände sig hotad och bespottad av de andra på asylboendet. Mannen fick flytta för att undkomma sina plågoandar:

Jag tycker det är fel. Det är de som ska flytta på sig. Vi måste lära dem att i Sverige råder religionsfrihet och mänskliga rättigheter"

Särskilda boenden för utsatta grupper, som konvertiter och kvinnor, tror hon inte är någon lösning på problemet:
- Vi måste tänka långsiktligt, vad händer sen? Ska vi fortsätta segregera? Vi måste ställa krav och skydda de värderingar vi har här i Sverige, säger Soheila Fors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista