Helena Henriksson i torpet i Rattsjöberg
1 av 6
Helena Henriksson i torpet i Rattsjöberg Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio
Sovrummet hemma hos Helena
2 av 6
Sovrummet hemma hos Helena Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio
Biblioteket i torpet
3 av 6
Biblioteket i torpet Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio
Matsalen med en av kakelugnarna i torpet
4 av 6
Matsalen med en av kakelugnarna i torpet Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio
Det franska bondköket i torpet
5 av 6
Det franska bondköket i torpet Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio
Den ombyggda glasverandan
6 av 6
Den ombyggda glasverandan Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio

Helenas hem visas för världen

Helena Henriksson."Det är en del som säger till mig att det påminner om Carl Larsson-gården"
10 min

Helenas hem är öppet för beskådan världen över. Hennes torp från 1871 är nämligen med i Ikea Familys senaste tidning.

– De hittade min blogg tror jag, berättar Helena. Jag hade skrivit något om mitt IKEA kök och så tyckte de att jag hade gjort något spännande utav det. De hörde av sig och sa att de ville komma hit. Sedan fick jag svara på 70 frågor om allt möjligt om min inredningsstil och så vidare. Sedan kom de i juni, tolv stycken personer och stannade i tre dagar.

Helena Henriksson kommer från Rattsjöberg som ligger norr om Torsby. Hon drog världen runt under några år men återvände hela tiden hem för att jobba i familjens camping. 2007 blev hon året runt anställd och 2010 köpte hon huset hon spanat på sen hon var liten. Hon och hennes pappa Bengt började omedelbart att renovera det. Nu jobbar hon på campingen, driver restaurangen Fröknarna Fräs och jobbar också som frilansande fotograf.

Nyligen så kom Ikea Family tidningen ut, en tidning som ges ut i 37 länder och översätts till 30 språk. Bland de tolv noga utvalda hemmen i världen, så finns Helenas ombyggda röda uppskattningsvis 190 kvadratmeter stora torp från 1871 med i katalogen.

– Det är en del som säger till mig att det påminner om Carl Larsson-gården, berättar Helena. Det är ju väldigt mycket färg i huset. Jag har också plockat in marockanskt kakel och ändå gett huset en allmogetouch fast från hela världen.

Familjen som ägde det tidigare hade använt det som sommarhus. Ett sommarhus som fick besök av hyfsat kända musikervänner.

– En av sönerna var bästa kompis med Cornelis Vreeswijk och Fred Åkerström så de var här på 60-talet och lirade. De spelade gitarr och drack brännvin. Jag har hittat många brännvinsflaskor från den tiden ute i logarna här, berättar Helena.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".