Bageri Vetekransen exteriör
Skövdebon som står inför skranket åtalad för grova ekobrott menar att han bara var anställd på bageriet Vetekransen och inte hade med något med bokföringen att göra. Foto: Pontus Skagersten/Sveriges Radio

Huvudman i bagerihärvan ser sig som "nyttig idiot"

Advokaten: "Min klient ser sig som en syndabock"
3:10 min

Idag börjar rättegången i den stora bagerihärvan där flera personer står åtalade för grova ekobrott. Huvudmannen, som varit verksam i Kristinehamn, nekar till brott och menar att han bara varit springpojke. 

Enligt utredaren på Ekobrottsmyndigheten spelar Kristinehamnsbagerierna Vetekransen och Vetekringlan en central roll i utredningen som omfattar mer än ett dussin bagerier och restauranger i Mellansverige.

Det handlar om systematisk bolagsplundring men främst om avancerade finansieringsbedrägerier. Huvudmannen, den 43-årige Skövdebon, står åtalad för ett 10-tal grova bedrägerier och ett par grova bokföringsbrott.  

- Han upplever sig som syndabock och nekar till alla anklagelser, säger hans försvarare, advokaten Jan Andersson.

Det var förra vintern som P4 Värmland började granska de konkurshotade Kristinehamnsbagerierna. Ägaren Pia Holm berättade då att hon blivit lurad av den nu åtalade Skövdebon.
Han å sin sida hävdar att han bara varit anställd, bland annat med Pia Holm som arbetsgivare, och att han aldrig haft något med bokföringen att göra och endast agerat som kvalificerad springpojke.

– Med tillgång till förundersökningsprotokollet så känner han sig väl närmast som en nyttig idiot genom att han upplever att medåtalade och andra försöker vältra över ansvaret för den brottslighet som må han förekommit på honom, säger advokaten.

Enligt åtalet har Skövdebon försett brottsupplägget med bolag som sedan utnyttjats ekonomiskt. Skövdebons egna version är en annan.

– Hans bild är att han varit anställd av ett par personer som gett honom i uppdrag som kvalificerad springpojke att få fram olika verksamheter och rörelser i den här konditori- och bageribranschen som varit till salu. Sedan har han förmedlat kontakt mellan sin uppdragsgivare, köparna, och presumtiva säljare. Han medger också att han förmedlat kontakt mellan tilltänkt finansiär och sin arbetsgivare, säger advokaten. 

Hur hamnade han i Värmland?

– Det är en av hans arbetsgivare som finns här.

Sammanlagt är sex personer åtalade. Två beskrivs som huvudmän. Åklagaren Carin Kilhamn har släppt misstankarna mot Pia Holm vad gäller bokföringsbrott.

– Det handlar om 2015 och då hade Pia Holm inte kontroll över bolaget och ska inte göras ansvarig för detta menar åklagaren, säger Jesper Rönn, utredare på Ekobrottsmyndigheten.

Pia Holm står nu åtalad för ett mindre brott - brott mot aktiebolagslagen där påföljden kan bli högst ett års fängelse.

– Jag tycker det är skönt att det kommit så här långt som till rättegång men samtidigt är det väldigt jobbigt när allt dras upp igen. Jag känner mig tom, säger Pia Holm.

Det är inte bara Pia Holm som polisanmält att hon blivit lurad i bagerihärvan. Det har även flera bageriägare, konkursförvaltare och finansbolag gjort. Det är åklagarens uppgift att bevisa att de åtalade är skyldiga. Hon har kallat över 50 vittnen.

Rättegången hålls vid Göteborgs tingsrätt. Den beräknas pågå i 16 dagar och löpa över sju veckor - fram till mitten av april.

Den åtalade Skövdebon har tidigare avtjänat ett fängelsestraff för ekobrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".