Många butiker stänger i Säffle.
Just nu pågår utförsäljning i många butiker i Säffle centrum. Foto: Malin Björk/Sveriges Radio

Handlare pessimistiska om framtiden

3:59 min

Framtidstron inom den svenska handeln pekar neråt. Det visar branschens egen undersökning. Trots ett bra försäljningsår är lönsamheten så dålig att handeln har svårt att klara sig. Det slår hårt inte minst mot de små butikerna, varav det finns många i Värmland.

I Säffles centrum finns flera butiker som är på väg att stänga. 

– Det gör oss taggade att göra ännu mer, säger Daniel Olsson, som är centrumutvecklare i Säffle. Vi jobbar ju med företagsutveckling och vi har även riktat säljutveckling till handlarna. Dessutom görs flera gemensamma projekt med handlarna, som till exempel aktivitetsplaner och gemensam marknadsföring.

Undersökningen som Svensk Handel gör var tredje månad bland sina handlare har varit negativ de senaste åren. Ett problem är prispressen på varor som sänker lönsamheten och gör det svårt att anställa mer personal.

– Färre men större butiker krävs för att klara av den hårda konkurrensen, tyvärr slås då många små butiker ut.

Handeln på nätet ökar och butikerna har hela världen som konkurrent. Men oron att köpcentrum skulle urholka centrumhandeln håller inte Jonas Arnberg med om.

– Det kan ju också vara så att en butik i stadskärnan vässar sig på grund av köpcentrumen, säger Jonas Arnberg.

Han menar att det största problemet är att kommuner, fastighetsägare och handeln inte har ett bra samarbete.

I Säffle tycker Daniel Olsson att samarbetet fungerar bra, men visst ser han möjligheter till förbättring.

– Mycket handlar ju om att centrum ska vara attraktivt för många. Det kan ju innebära mycket, som ett rikt kulturliv, antal arbetsplatser och olika besöksmål, säger Daniel Olsson.

För att en stadskärna ska blomstra menar Jonas Arnberg att det är viktigt med tydlighet i vad kommunerna vill och att ha en plan, men att även handeln måste ta sitt ansvar. Här måste även jättarna inom handeln anpassa sina butiker så att de även passar in i små butiker.

– Stadskärnor har ett jättepotential att verkligen blomstra i framtiden.

Centrum kan stå för en mysig upplevelse, restauranger, kultur och annan service i framtiden, enligt Svensk handel.

– Vi kan se en massa spännande saker hända på sikt och det behöver inte alls vara så dystert, säger Jonas Arnberg.

Cecilia Eriksson är delägare i en väl etablerad butik i Säffle, men ska nu gå i pension. De försökte sälja butiken, men eftersom ingen kom med ett serisöt bud på verksamheten kommer den nu att stängas. Detta överraskar dock inte Cecilia Eriksson eftersom hon sett en nedåtgående trend i Säffle centrum.

– Det är för litet underlag för att man ska våga satsa, tror Cecilia Eriksson.

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista