Apoteket, skylt. Foto: Lars-Gunnar olsson/Sveriges Radio.
Foto: Lars-Gunnar olsson/Sveriges Radio.

Höjd beredskap efter handspritsfylla

0:48 min

Efter P4 Värmlands rapportering om att ungdomar blandar drinkar med handsprit och alcogel för att bli berusade höjer nu många apotek vaksamheten kring försäljningen.

En del apotek säljer nu produkterna bakom disk.

–  Vi har haft kontakt med polisen i Karlskoga och Degerfors där de här problemen har funnits lokalt och där har vi kommit överens om att vi plockar bort handspriten från hyllorna och säljer den bakom disk för att inte några ungdomar ska komma till skada, säger Magnus Frisk, kommunikatör för Apoteket AB. 

Apoteket AB har nu valt att gå ut till samtliga sina apotek i landet med en uppmaning till de anställda att öka vaksamheten vid försäljning av handsprit och alkogel.

– Om det kommer in unga som köper handsprit så kan vi ställa frågor och berätta om risker som finns om man använder det på fel sätt. Ser vi att det här börjar öka på någon ort har vi möjligheten att flytta in de här produkterna bakom disken, säger Magnus Frisk. 

Misstänker personalen att handspriten ska användas i berusningssyfte kan de neka köp.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista