Tage Erlander. Foto: TT.
Tage Erlander. Foto: PRESSENS BILD

Ny bok om Erlanders liv

Torbjörn Nilsson: "Man jämför sällan den tiden med dagens politik"
1:25 min

Nu ska Tage Erlanders liv bli en ny bok. Värmlänningen Tage Erlander är den regeringschef som suttit längst i Sverige och nu kommer hans gärning att lyftas fram.

Tage Erlander föddes i Ransäter 1901 och dog i Stockholm 1985. Han var partiledare för Socialdemokraterna och statsminister 1946 till 1969.

Med 23 år på posten som svensk statsminister är Tage Erlander den regeringschef i världen som i oavbruten följd suttit längst på sin post, bland alla världens parlamentariska demokratier.

Han gifte sig 1930 med Aina Andersson och de fick tillsammans sönerna Sven (född 1934) och Bo (1937-2014) och nu ska hans liv skildras i en ny biografi som Torbjörn Nilsson fått uppdraget att skriva.

– De som är under 40 år vet väldigt lite om Tage. Det säger Torbjörn Nilsson som även ser fram emot att få tips (torbjorn.nilsson@fokus.se) från Värmlänningarna om Erlander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".