Jolanda Bleumink, vice ordf Lekvattnets fiberförening.
1 av 2
Jolanda Bleumink, vice ordf Lekvattnets fiberförening. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio
Cecilia Sjödén bredbandshanläggare Torsby kommun
2 av 2
Cecilia Sjödén bredbandshanläggare Torsby kommun Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio

Många vill ha bredbandsmiljarder

6:22 min

Söktrycket på de statliga bredbandsmiljarderna, som är avsatta för utbyggnaden av fiber på landsbygden är enormt. Hittills har två miljarder kronor fördelats ut i landet, men beloppen i ansökningarna om stöd ligger på över det dubbla. Det visar en kartläggning som Ekot har gjort.

Som en del i målet att 90 procent av befolkningen ska ha tillgång till snabbt bredband år 2020, så har regeringen avsatt 3,25 miljarder kronor i det så kallade landsbygdsprogrammet.

Det handlar om pengar som de som bor på landsbygden kan få del av, för att ha råd att ansluta sina hushåll till ett fibernätverk. Men även kommuner och företag kan ansöka om att få del av stödet. Så här långt har två miljarder pytsats ut i länen. Och intresset för att få del av pengarna har visat sig vara mycket stort.

En rundringning till landets samtliga länsstyrelser visar att det sökta stödbeloppet så här långt uppgår till 4,26 miljarder kronor. Det är mer än dubbelt så mycket som länsstyrelserna hittills har fått att dela ut. Och det är en miljard kronor mer än den totala summan som regeringen har avsatt till bredbandsutbyggnaden på landsbygden.

I vissa delar av landet är söktrycket flera hundra procent högre än summan som finns att dela ut. I Skåne till exempel har länsstyrelsen fått drygt 190 miljoner kronor i en första tilldelning, men ansökningarna som har kommit in motsvarar omkring 880 miljoner, alltså fyra och en halv gånger så mycket.

Men trots det stora söktrycket, så är det för tidigt att säga om pengarna kommer att räcka eller inte, enligt Jörgen Fransson enhetschef för landsbygdsutvecklingsenheten på Jordbruksverket.

– Det pekar ju på att stödet är fullt, men egentligen kan jag inte säga det med säkerhet. För när man börjar handlägga så visar erfarenhet att många budgetar är överskattade och en del projekt kommer ju inte att komma upp i de kriterier som krävs för att få bredbandsstöd, säger Jörgen Fransson.

Tilldelning för bredband

Siffror i miljoner kronor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista