En boende och en chef på boendet.
Britta Bjureus och Ulrica Björkman i solrummet på Gunnarskärsgården. Foto: Robert Ojala/Sveriges radio

På Gunnarskärsgården får pensionärerna sola

Britta Bjureus: "Så roligt att detta finns"
7:29 min

På äldreboendet Gunnarskärsgården på Hammarö kan pensionärerna sola året runt. I ett så kallat solrum kan man känna solljus, värme och höra vågskvalp oavsett vädret. Och det här uppskattas av pensionärerna.

– Jag tycker det är jättebra att det finns en sådan här anordning så att man kan komma in i en annan miljö, säger Britta Bjuréus, en av de boende. Du vet på ett sånt här ställe har man inte så mycket omväxling. Så man är väldigt glad att det finns så'na här saker som kommer in och piggar upp en. Jag har själv varit på Hawaii och sett hur det ser ut och jag tycker de har gjort det så bra här. Man har lite mer kläder på sig bara.

I Vänersborgs kommun har pensionärer på äldreboenden sedan flera år tillbaka möjlighet att vistas i så kallade solrum. Ett solrum är ett rum med konstgjort solljus, och en vacker miljö i form av fototapet och gröna växter, och värme kompletterat med havsljud vilket gör att det känns som att man befinner sig på en söderhavsö.

Forskare i Vänersborg utredde i hur solrummen påverkade de äldre och resultatet visade sig dubbelt positivt; både den psykiska och fysiska hälsan blev bättre. Äldreboendet Gunnarskärsgården på Hammarö uppmärksammade den här forskningen och ordnade ett eget solrum.

Ulrica Björkman, enhetschef på Gunnarskärsgården, berättar att hennes chefer fick se rummet på en mässa och lockades av alla fördelar med rummet.

– Har man en demensproblematik kan man finna ett lugn här, säger Ulrica Björkman. Har man värk, som reumatism, kan det lindras här. Man skapar mycket socialt när man träffas här, man associerar till gamla minnen som man gärna delar med andra. Så vi ser att det är mycket positivt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".