Porträtt på forskningsledare och projektledare.
Lars Nyberg och Monika Magnusson på Karlstads universitet Foto: Jonas Hansson / Sveriges radio

Digital krishantering ska underlätta övning

5:55 min

I framtiden ska myndigheter i större utsträckning kunna öva framför datorn hur de ska bete sig vid kriser. Ett nytt forskningsprojekt vid Karlstads universitet ska reda ut hur man kan göra virtuella övningar i krishantering.

Och hur märkligt det kanske än låter, så finns det faktiskt digitala träningsprogram där man tränar på zombieapokalypser.

– Det kan verka lite tokigt, säger Lars Nyberg på Karlstads universitet, men det har nämnts som ett scenario. Det blir alltid ett överraskningsmoment i katastrofer och då kan man lika gärna ta ett som är osannolikt.

Beror det på att det finns vissa beståndsdelar i krishantering som är lika oavsett vad det är för slags kris?

– Ja, det finns ofta ett gemensamt mönster. Man ka kunna samverka och kommunicera till exempel, säger Monika Magnusson på Karlstads universitet.

Karlstads universitet har fått EU-pengar för att utveckla verktyg och metoder för krisövning och minska gränsregionala hinder för god krisberedskap. Projektet heter Preparing for Future Crisis Management - CriseIT och pågår under tre år. Tanken är att de krisövningar som finns idag ska kunna kompletteras med virtuella verktyg som gör det möjligt för kommuner och andra inblandade att öva krishantering när och var man vill, via datorn, surfplattan eller mobilen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista