Björn Söderholm. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Dagens sändningstekniker Björn Söderholm. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Björn förhördes av Säpo om Palmemordet

6:53 min

Över 10 000 människor har förhörts om Palmemordet, många på mycket lösa grunder - och en av dem är P4 Värmlands tekniker Björn Söderholm.

Den 28 februari 2016 är det 30 år sedan statsminister Olof Palme mördades. Fortfarande har vi inte fått svar på vem som höll i vapnet. Men helt klart är att det inte var Björn Söderholm. Den kvällen spelade Björn, som då var dansbandsmusiker, med sitt band Leroys i Skövde.

Björn hade blivit bestulen på bland annat en portfölj under en spelning i Oslo. En kvinna hade hittat portföljen och ringde Björn med löftet om att skicka den. Men det kom ingen väska. I stället ringde polisen och bokade tid.

- Helt plötsligt när jag står där i mina snickarkläder så dyker det upp fem poliser, varav tre från Säpo, berättar han. De berättade att de var från Palmegruppen och de hade fått tips om att jag kunde vara inblandad i Palmemordet.

I Björns lilla kalender, som fanns i portföljen, hade Björn noterat att Palme mördats. Det hade troligen kvinnan som hittat portföljen sett, hoppats på tipspengar och kontaktat polisen.

– Hakan hängde nere längs fotknölarna, berättar Björn om sin reaktion.

Misstanken kunde snabbt avfärdas i och med att han hade runt 600 vittnen på att han var i Skövde den kvällen.

Men vad tänkte du?

– Det var nog ett vattenfall i huvudet med så mycket tankar. Jag var mest förvånad. De var tvungna att följa upp varenda tips. De hade grannar och släktingar som anmält varandra... Så jag är inte ensam i Värmland om att ha blivit förhörd av Säpo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista