Varg. Foto: Valeriy Yurko/University of Portsmouth/TT
Varg. Foto: Valeriy Yurko/University of Portsmouth/TT

Jaktbeslut kan överklagas - igen

"I praktiken blir det omöjligt"
1:24 min

Regeringen har beslutat om att återinföra rätten att överklaga beslut om jakt på björn, järv, lo, kungsörn och varg.

Det efter att Högsta förvaltningsdomstolen i december slog fast att det stred mot Eu-rätten att ta bort rätten för medborgarna att överklaga beslut om licens- och skyddsjakt på bland annat varg. 

Centerns riksdagsledamot Daniel Bäckström har nu skickat en undran, en så kallad interpellation till landsbygdsministern Sven-Erik Bucht i frågan.

– De har inte presenterat några förslag på hur man ska underlätta processerna så att det hinns med att hanteras innan tiden för licensjakten är slut, säger Daniel Bäckström.

Han menar att i praktiken blir det då omöjligt att det blir jakt. Det har förts diskussioner med både Åsa Romson och Sven-Erik Bucht många gånger säger Daniel Bäckström, som tycker att det presenteras få konkreta åtgärder. Nu hoppas han att regeringen ska ta detta på allvar.

– Så här långt så känns det som att frågorna glider ifrån regeringen, säger Daniel Bäckström. 

Ordföranden för Lantbrukarnas Riksförbund i Sverige, Helena Jonsson, säger i ett pressmeddelande att skyddsjakt på varg inte sker planerat och måste ske snabbt.

I regeringens beslut är det infört ett krav på skyndsam handläggning för att undvika utdragna processer, men Helena Jonsson tror inte att det kommer att hjälpa så länge både licens- och skyddsjakten kan överklagas i tre instanser.

Och LRF:s ordförande i Värmland, Patrik Ohlsson, är osäker på om jurister verkligen vet bäst i vargjaktsfrågan.

– Hur ska man förklara för en jurist de socioekonomiska aspekterna av att folk inte vågar rida eller utöva hundsport? Hur länge ska det dröja innan vi kan visa med fastighetspriser att det här faktiskt har ekonomisk betydelse för Värmland? frågar Patrik Ohlsson, ordförande för Lantbrukarnas Riksförbund i Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".