Platsen där Olof Palme mördades.
Platsen där Olof Palme mördades. Foto: Caludio Bresciani/TT
30 år efter skotten på Sveavägen

Så minns SR-medarbetaren mordnatten

14 min

En av de första som rapporterade från korsningen Sveavägen-Tunnelgatan den 28 februari 1986 var Gunnar Gramnes, vår nyligen pensionerade medarbetare här på P4 Värmland.

Gunnar Gramnes kom fram till mordplatsen strax innan midnatt, någon halvtimme efter skotten. Inga avspärrningar fanns och Gunnar råkade bokstavligt talat kliva i blodet på mordplatsen.

– Det fanns inga avspärrningar, berättar Gunnar Gramnes. Sedan så kom det mer och mer folk, men det var ju ingen som visste. Vi på radion hade inte sagt något då. TV började sända kl 4 på morgonen, alltså fyra och en halv timme efter skotten. Folk i utlandet, som amerikansk television, visste om det långt innan svenskarna.

Snart kom polisen och spärrade av. Gunnar minns hur han pratade med folk som var där och alla var mycket förstämda. Palme fördes till Sabbatsbergs sjukhus och Gunnar Gramnes skickades dit.

– Dit kom jag precis när de stängde sjukhuset. Allt var väldigt förvirrat, folk trodde till och med att det var första delen av en statskupp. Vi journalister fick stå utanför och prata med folk som kom och gick.

Som en följd av Palmemordet startade Sveriges Radio senare nattliga nyhetssändningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista