Birgitta Svensson regional utvecklingssamordnare inom sociala barn och ungdomsvården på Region Värmland.
Birgitta Svensson regional utvecklingssamordnare inom sociala barn och ungdomsvården på Region Värmland. Foto: Foto Roy Malmborg Sveriges Radio

Nu ska familjehemsvården kvalitetssäkras

2:03 min

Familjehemsvården i Värmland ska samordnas och kvalitetssäkras på ett bättre sätt. Spindeln i nätet blir en länssamordnare som just nu rekryteras.

–  Vi har lagt ner ett arbete som resulterat i en länsöverenskommelse som sträcker sig över tre år, säger Birgitta Svensson, regional utvecklingssamordnare inom sociala barn- och ungdomsvården på Region Värmland.

Det handlar om samverkan kring  rekrytering och utredning av familjehem, samt utbildning och stöd till hemmen.

Lagstiftningen kring familjehemmen har stärkts de senaste åren för att skapa trygghet och säkrare vård. Men en kartläggning har också visat att kommunerna i länet har svårt med rekrytering, utredning och stöd till familjehemmen enligt lagstiftningen.

–  Länssamordnaren behövs för att vi ska få ett likvärdigt arbetssätt i länet och ökad kvalité, säger Birgitta Svensson.

Målet är att alla familjehemmen ska vara utredda på ett och samma sätt enligt gällande lagstiftning, erbjudas utbildning samt ha ett stöd under uppdraget.

- Vi vill motverka att det är stora skillnader runt om i länet.  Utbildning, vägledning, uppföljning av rutiner blir viktiga saker för länssamordnaren att arbeta med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista