Kvinna i svart står nedanför palm inomhus
Landstingets läkemedelschef Susanne Carlsson menar att landstinget kommer tjäna miljoner på att börja ta över läkemedelshantering i egen regi. Foto: Annika Ström/Sveriges radio

Landstinget tar över läkemedelshantering

2:36 min

Hittills har apoteken skött all läkemedelshantering åt sjukhuset men nu ska landstinget börja ta över detta i egen regi - för att spara pengar och resurser.

Till att börja tänker landstinget ta över en femtedel av den läkemedelshantering som apoteken idag sköter. Resterande del ska fortsätta upphandlas.

– Det innebär att vi kommer ha mer farmaceuter ute i vården som ser till att vi har rätt läkemedel i förråden på vårdavdelningarna.

Hon ser stora ekonomiska fördelar. Det handlar nästan om en halvering av kostnaden för landstinget när man inte behöver köpa lika mycket tjänster av apoteken längre

– Det blir billigare och bättre jämfört med idag. Vi sparar 10 miljoner per år. Det totala upphandlingsvärdet är 20 miljoner

De politiska besluten har tagits. Under de två kommande åren ska det investeras nästan 6 miljoner kronor i ombyggnader och utrustning på Centralsjukhuset. Pengar som man alltså räknar med att få igen med råge. Om ett år, i mars 2017, räknar man med att ta över i skarpt läge.

– Det är framförallt inneliggande patienter på sjukhusen som ska ha de här läkemedlen. Vi tror att med egna farmaceuter så kommer sjuksköterskorna få mer tid över till patienterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista