Larz Eidwall
Räddningsledare Larz Eidwall. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio

Man försvunnen efter drunkningsolycka

2:13 min

Två män har gått igenom isen i närheten av Visnums-Kils kyrka i Kristinehamns kommun. En av männen befaras ha drunknat. Sökandet kommer återupptas imorgon av Kustbevakningen.

En person har förts, kraftigt nedkyld, med ambulans till Örebro universitetssjukhus. Hans tillstånd var under måndagseftermiddagen inte livshotande men allvarligt.

– Jag vet att han hade legat i vattnet i cirka 45 minuter. Han var inte vid medvetande, säger Larz Eidwall, räddningsledare, efter att räddningstjänsten avslutat sitt arbete.

– Vi har gjort vad vi har kunnat, säger Larz Eidwall.

Den andre mannen saknas fortfarande och befaras ha drunknat. En tredje person befann sig på platsen men gick aldrig igenom isen utan kunde istället larma SOS.

Larmet kom vid tiotiden på förmiddagen, då hade räddningstjänsten svårt att lokalisera var olyckan inträffat. Strax efter 11-tiden var Kustbevakningen på väg till platsen med en helikopter men var tvungna att vända på grund av den dåliga sikten.

– Just nu letar vår personal från ytläge med båthake och försöker känna in under iskanten så gott det går. Vi har inga dykmöjligheter, sa Henrik Winkler, räddningschef i beredskap på Bergslagens räddningstjänst till P4 Värmland vid kvart i tolvtiden. 

Vid lunchtid meddelade polisen att räddningstjänsten avbrutit sökinsatsen och ärendet hanteras polisiärt. Kustbevakningen kommer återuppta sökandet imorgon tisdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista