Anställda på avdelning Q i Karlskoga. BB, förlossning, gyn, barnmorskor, undersköterska
1 av 2
Anställda på avdelning Q rasar över förslaget att BB i Karlskoga ska flyttas till Örebro i sommar för att spara pengar. Foto: Malin Laurila/Sveriges Radio
Anställda på avdelning Q i Karlskoga. BB, förlossning, gyn, barnmorskor, undersköterska
2 av 2
Oron är stor att verksamheten i Karlskoga kommer att fallera om förslaget att hålla sommarstängt går igenom. Foto: Malin Laurila/Sveriges Radio

Anställda rasar över sommarstängt BB i Karlskoga

1:18 min

Oron över verksamhetens framtid och långa pendlingsavstånd till Örebro - om förslaget att stänga BB i Karlskoga stängt i sommar går igenom kommer vissa säga upp sig.

– Jag tycker det är väldigt oroande med tanke på vår arbetsmiljö och patienter i västra länsdelens möjlighet att få vård hos oss, säger barnmorskan Britt Larsson som arbetar på avdelning Q i Karlskoga. 

BB, gynverksamhet, förlossning och behandling i livets slutskede för gyncancerpatienter - många reser långväga för att ta del av kvinnokliniken i Karlskoga som har ett gott rykte.

Men om förslaget att stänga kliniken under sommaren går igenom, tvingas 35 barnmorskor pendla till Örebro vilket är omöjligt för många, det berättar undersköterskan Linn Larsson.

– De får inte ihop det. En del bor i Nora, en del i Storfors och en del i Kristinehamn. En del är ensamstående och har barnen själva och har ingen lösning på problemet med barnlämning på dagis tidiga morgnar, förklarar Linn Larsson och fortsätter:

Om det är så att det stänger, då undrar man, kommer det att öppna igen? Kommer det finnas tillräckligt med personal för att öppna igen? För en del säger ju att de kommer att säga upp sig.

Förslaget om sommarstänga BB i Karlskoga och koncentrera verksamheten till Örebro är på grund av att man ska spara pengar och för att få ihop sommarbemanningen. Men att stänga är ingen lösning säger barnmorskan Britt Larsson.

– Jag vill att de ska titta igenom hela situationen igen. Vi har ju skrivit en mängd inlagor till politiker och ifrågasatt den ekonomiska vinsten och att vår arbetsmiljö här i Karlskoga blir påverkad, menar Britt och fortsätter:

Många mår dåligt över situationen och ovissheten, de har sömnsvårigheter, migrän, oro och vi har tagit kontakt med regionhälsan för att få hjälp.

Beslutet om BB i Karlskoga stängs i sommar förväntas att tas under onsdagen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista