Flagga med Svea hovrätts emblem på.
Svea hovrätts flagga. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Skärpt straff för nätpedofil

Svea Hovrätt skärper straffet för den man som dömts för ett stort antal sexuella övergrepp på barn, varav minst ett i Värmland.

Fallet har kallats Sveriges största nätpedofilmål och omfattar över 60 fall av grovt sexuellt tvång och grovt utnyttjande av barn för sexuell posering. De drabbade ska vara mellan elva och 20 år och minst en av dem ska bo i Värmland.

Den 29-årige mannen, som är bosatt i Stockholmsområdet, har kontaktat barnen via en internetsida där han utgett sig för att vara en jämnårig pojke. Han har sedan förmått barnen att skicka avklädda bilder på sig själva och hotat med att sprida bilderna om de inte skickat fler. Dessutom har han fått en del barn att begå så grova sexuella handlingar mot sig själva att de skadat sig.

Mannen själv har hävdat att han är oskyldig och att hans dator fjärrstyrts av någon annan. I tingsrätten dömdes han till sju års fängelse och skadestånd på drygt 5 miljoner kronor. Hovrätten skärper fängelsestraffet till sju år och nio månader. Även skadeståndet höjs till 5,8 miljoner kronor. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista