Adam Högblom
Adam Högblom gör sin första professionella roll i Lorraine Hansberrys pjäs " En druva i solen". Foto: Jonas Hansson/Sveriges Radio

Adam från Kristinehamn aktuell i revolutionerande pjäs

4:16 min

Adam Högblom från Kristinehamn är aktuell i pjäsen "En druva i solen" som just nu är ute på Sverigeturné. Pjäsen hade premiär på Broadway 1959 och nu sätts den för första gången upp i Norden.

 "En druva i solen" skrevs av Lorraine Hansberry och räknas som en  Broadway-klassiker. Pjäsen utspelas i ett Chicago starkt präglat av rasism och skildrar en svart familj från underklassen och deras kamp för att bli accepterade av medelklassen. Den uruppfördes 1959 med Sidney Poitier i huvudrollen och har sedan dess blivit både Hollywood-film och musikal.

– Det känns jätteroligt och häftigt att vara med, säger Adam Högblom.

Pjäsen är historisk i det avseendet att den 1959 var den första Broadwayföreställningen som skrivits av en mörkhyad dramatiker. Det har tagit nästan 60 år för den att sättas upp i Norden, något som Adam och den övriga ensemblen har reflekterat över.

– Vi har pratat mycket om det. Det fanns ju inte så många mörkhyade i Sverige på den tiden och det var ett annat samhälle här och i USA då. Men det är konstigt att det har tagit såhär lång tid att komma hit, säger Adam.

Turnén kommer till Karlstad den 22 mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista