Anders Olsson hemma i Hagfors
Vi träffade en nöjd men fortfarande tävlingsinriktad Anders Olsson hemma i det specialbyggda gymmet, dagen efter rekordet i Vasaloppet. Foto: Robert Ojala / Sveriges Radio

Anders Olsson skippar OS i Rio

1:19 min

Rekordsimmaren Anders Olsson har nu slagit ännu ett rekord – i skidor. I måndags åkte han Vasaloppets öppna spår. Tiden? Sex timmar och sju minuter. Men formen till trots avstår han sommarens OS.

I sin specialbyggda kälke stakade Anders Olsson backe upp och backe ner, med ett ambitiöst mål i sikte. Han slog sitt tidigare rekord med drygt en halvtimme.

– Det var en sådan dag då det stämde rätt bra. Jag försökte att gå under sex timmar, men de sista två milen blev jag för trött.

Under tisdagen meddelade sedan Anders Olsson att han inte kommer att åka med OS-truppen till Rio i sommar.

– Jag känner att det blir för mycket stress och man vill ju ha klara besked om jag får åka eller inte, de måste ju söka ett wild card för mig om jag ska med. Men då är det bättre att jag inte ställer upp och att de ger platsen till någon annan, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att Ludvig Nyrén från Grums ska ha en plats, han är på väg uppåt.

I stället satsar Anders Olsson nu på att komma med till VM i simning nästa år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista