Birgitta Svensson , regional utvecklingsledare inom sociala barn och ungdomsvården på Region Värmland
Birgitta Svensson , regional utvecklingsledare inom sociala barn och ungdomsvården på Region Värmland Foto: Roy Malmborg Sveriges Radio

Klarare riktlinjer i arbetet för socialsekreterarna

1:17 min

Ny forskning har gett ett nytt sätt för socialtjänsten att bedöma barns behov av skydd. Birgitta Svensson på Region Värmland var en av de som på regeringens uppdrag arbetade med att ta fram den nya vägledningen utifrån ny forskning.


– Det handlar om en kvalitetsökning. Ett mer systematiskt arbetssätt. Det blir tydligt hur socialtjänsten ska samarbeta med andra professioner.

Regeringen gav uppdraget om en uppdatering av vägledningen för socialtjänsten hösten 2014. Uppdraget är nu slutfört och håller på att införas i kommunerna.

Den nya vägledningen tydliggör också det gemensamma ansvar som kommuner och landsting har för barnen. Det tidigare materialet var väldigt brett och gav ingen vägledning i vad som är särskilt viktigt att titta på i olika fall, till exempel i en familj med missbruk eller en familj där föräldrars förmåga till en grundläggande omsorg om barnen brister. 

– De ska bli tydligare och bättre fokus på dem delar som är viktiga att utreda när det gäller barnens utveckling, föräldrarnas förmåga och situation i övrigt, säger Birgitta Svensson.

Det nya materialet har fått ett positivt bemötande ute i landet och under ett par års tid kommer det nu att införas i de värmländska kommunerna.

Här kan du läsa mer om den nya vägledningen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista