Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio
Arkivbild. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio

Kustbevakningen ryckte ut vid drunkningstillbud

0:55 min

När det sker drunkningsolyckor som är så svåra att räddningstjänsten inte klarar av dem själva kopplas Kustbevakningen in. I måndags fick de samtalet om mannen som saknades i olyckan i Visnums-Kil.

– Vi blev inringda när de såg att "det här kommer vi inte att fixa". Då tog vi oss från Oskarshamn som vi utgår ifrån och åkte upp. Sen påbörjade vi vårt arbete på morgonkvisten, säger Erik Svensson, räddningsdykare vid Kustbevakningen.

Kustbevakningen dyker normalt på statligt vatten, men eftersom det finns inte så många dykare för räddningstjänsten och polisen att tillgå, så bad polisen dem att komma. Kustbevakningen finns i Oskarshamn, Stockholm, Karlskrona och Göteborg. Arbetet började på morgonen eftersom det är lättare att leta i dagsljus.

– Vi fick uppdraget ganska så omgående, cirka två och en halv timme efter att larmet kom. Men eftersom vi har så lång framkörningstid så var den livräddande delen avbruten när vi kom till platsen, säger Erik Svensson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista