Roland Stridh. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
Roland Stridh vid testbanan i Torsby som hjälper skidåkare att kolla bla konditionen. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio. Foto: Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.

Testlabb i Torsby hjälper Vasaloppsåkare

Roland Stridh: Det är väldigt uppskattat
1:04 min

På söndag är det dags för tusentals skidåkare att ge sig ut i spåret i Vasaloppet. Många vill testa konditionen inför träningen till loppet och bland skidåkarna är ett testlabb med en rullbana i Torsby flitigt utnyttjad.

– Det är många som är här lång tid i förväg innan man ska ut i Vasaloppet, Roland Stridh, testlabbschef.

Rullbandet kan höjas, sänkas och simulera backar. Bandet används även för att simulera banor. I princip skulle man kunna köra hela Vasaloppet på rullbandet.

– Man får med första backen, hur det är efter myrarna och alla backar upp emot Risberg och Hökberg, säger Roland Stridh. 

Labbet är framför allt till för eleverna på idrottsgymnasiet men även externa tester genomförs. Enligt Roland Stridh är rullbandet uppskattat av användarna.

– Det är också en oerhörd framgångsfaktor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".