Maria Afolfsson Gustafsson, legitimerad optiker i Karlstad, menar att ungas syn påverkas av av för mycket skärmanvändande.
Maria Afolfsson Gustafsson, legitimerad optiker i Karlstad, menar att ungas syn påverkas av av för mycket skärmanvändande. Foto: Therese Håkansson/Sveriges Radio

Skärmar kan orsaka synproblem hos unga

3:17 min

Optiker menar att barn och ungdomar som sitter mycket vid skärmar löper större risk för att drabbas av synproblem. Skärmvila och mikropauser föreslår optikerna Maria Adolfsson Gustafsson och Stellan Mörk i Karlstad.

– Skärmanvändandet kommer ju göra att barn blir mer och mer närsynta. Att vi får en falsk närsynthet och den kan ju leda till en vanlig närsynthet i lite äldre ålder, säger Stellan Mörk, legitimerad optiker, Karlstad.

– Vi har ju sett att det är många unga, som kanske bara är ett till två år, när de börjar kolla på ipads och telefoner.

En falsk närsynthet innebär att musklerna som styr linsen får kramp när ögat länge behöver fokusera på nära håll, till exempel på en skärm. När ögat sen ska ställa om på långt håll kan synen uppfattas suddig. Maria Adolfsson Gustafsson är legitimerad optiker i Karlstad och berättar att hon och andra optiker har märkt av att flera barn och ungdomar upplever en falsk närsynthet.

– Är det en falsk närsynthet så kanske man måste börja med läsglasögon till barnen för att få ögat att slappna av. Eller förklara för föräldrarna att det kanske inte är smart att sitta så himla länge på nära håll. Ögat behöver vila från sitt närarbete, säger Maria Adolfsson Gustafsson.

Maria nämner mikropauser som ett alternativ för unga som jobbar mycket framför datorer eller läsplattor i skolan. Det handlar om att lyfta blicken från skärmen i några mikrosekunder för att låta muskeln i ögat slappna av.  

– Använda ögat på ett annat sätt, säger Maria.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista