Jan Thorin och labradoren Frey
Jan Thorin är aktuell med boken "Svart betyder inte slut på livet". Här tillsammans med ledarhunden Frey. Foto: Frida Jansson Högberg/Sveriges Radio

Jans mörka resa har blivit bok

5:38 min

När Jan Thorin vaknade på Luciamorgonen 1996, 14 år gammal, så hade hans syn försvunnit under natten. Det kom att förändra hans liv. Men 2005 kom en vändning vilket fick honom att se ljuset i tunneln. Nu är han aktuell med en bok om sina erfarenheter.

Boken som heter "Svart betyder inte slut på livet" handlar om hans upplevelser sedan han vaknade upp den där morgonen för snart 20 år sedan.

– Först vaknade jag och då ser man ju vanligtvis suddigt. Så först trodde jag att jag var helt trött i ögonen. Men efter ett tag inser jag att det inte är så och ropar på min mamma och får lite panik. Sen åkte vi in till sjukhuset, berättar Jan. 

Han fick vänta i ett halvår innan han fick beskedet att han fått den ärftliga sjukdomen leber som påverkar synnerven. Sjukdomen blev startskottet på en negativ spiral för Jan. 

– Innan jag fick synskadan hade jag väldigt många vänner, efteråt tappade jag många vänner. De visste nog inte hur de skulle hantera situationen. Just då reagerade jag inte så mycket på det, det var först efter några år som chocken kom, säger Jan.

Då började han må allt sämre psykiskt och var ensam. Efter gymnasiet hade det gått så långt att han började dricka.

– När jag mådde som värst hade jag självmordstankar. Då såg jag inget ljus alls, bara mörker. 

Vändningen för Jan kom i mars 2005. Han mådde då så dåligt att han låste in sig i sitt hus i Kil där han hotade att ta sitt liv. Hans anhöriga larmade polisen som körde honom till psykvården i Karlstad. Där fick han under flera veckor professionell hjälp.

– Jag fick folk som lyssnade på vad jag tänkte och jag hade någon som brydde sig om mig. 

Kampen att ta sig tillbaka har varit hård för Jan. Han har fått hjälp av en kurator och psykolog och satt upp delmål. Men någon som varit extra viktig för Jan är ledarhunden Frey. 

– Han har betytt oerhört mycket för mig både i det dagliga livet men även som sällskap. Jag var oerhört mörkrädd efter att jag tappade synen. Han har gjort mig lugn, säger Jan som lyser upp när han pratar om sin vän. 

Jan ångrar inte många av sina upplevelser, förutom alkoholmissbruket. Förutom boken som han nu är aktuell med så föreläser han ofta om sitt liv och om att inte dölja att man mår psykiskt dåligt utan att prata om det. Hans framtidstro är idag ljus.

– Mitt mål är att så många som möjligt ska ta del av boken och mina föreläsningar så att jag får nå ut till många. Och att jag får ha mitt jobb kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista