Riskfyllt med grannsamverkan i sociala medier

4:18 min

Det har blivit allt mer vanligt att det startas grupper på sociala medier vars syfte är att motverka inbrott. Men det finns risker med den typen av digital grannsamverkan.

I grupperna bjuds folk in med en uppmaning om att hålla ögon och öron öppna och dela med sig av saker man tycker verkar misstänksamma. Efter att det nyligen inträffat en rad inbrott i östra Karlstad bildades en sådan grupp. Den fick nästan 400 medlemmar på bara en vecka. Facebookgrupperna finns på många ställen i länet. I Säffle bildades en grupp i samband med den stora inbrottsvågen hösten 2014.

– Jag gick med för att jag ville bli informerad om vad som hände, säger Per Johansson som är en av medlemmarna.

Just den gruppen växte snabbt och gick över tre tusen medlemmar vid den här tiden. I takt med att allt det skedde allt fler inbrott och inbrottsförsök så bildades det också en form av medborgargarde i gruppen. Flera personer började använda sig av en app dom fungerade som en kommunikationsradio.

– Vi från polisens sida märkte av det här genom att det blev en ökad aktivitet i Säffle med folk som var ute och hade egen patrullering, säger Urban Bengtsson som är gruppledare på Säfflepolisen.

– Där förekom det en del mycket mindre trevliga samtal. Det var en hel del främlingsfientlighet, säger Per Johansson, medlem och administratör i Facebookgruppen.

Samtal som spelats in från appen och inlägg som ligger i Facebookgruppen skvallrar dessutom om att man vid ett stort antal tillfällen har följt efter personer eller bilar som man uppfattat som misstänkta.

– I grunden är det givetvis bra att folk engagerar sig. Men samtidigt måste man vara medveten om att det kan vara en grannlaga uppgift om det går åt fel håll. Men det kan bli en massans psykologi och att man ser bovar och banditer överallt, säger Urban Bengtsson på Säfflepolisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista