Nils Ahlqvist. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Nils Ahlqvist är vår ciceron genom den värmländska historien. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Berättelsen om den kommunistiske komministern i Eda

5:01 min

I det åttonde avsnittet av Världens bästa historiska radioprogram hör vi historieexpert Nils Ahlqvist berätta om en karaktär som verkade i västra Värmland under Andra Världskriget.

Sven Hector var komminister i Eda och under Andra världskriget hymlade han inte med sina kommunistiska åsikter.

– Han skötte sina predikningar och var väldigt omtyckt, men när han inte var i kyrkan så var han ute och höll föreläsningar bland annat om hur många fördelar det fanns med Molotov-Ribbentrop-pakten, berättar Nils Ahlqvist.

Molotov-Ribbentrop-pakten var en överenskommelse mellan kommunister och nazister som satte skräck i hela Europa vid den här tiden. Tyskarna och ryssarna kom överens om att de skulle dela på Polen och därefter lämna varandra i fred när respektive land skulle erövra och besegra diverse områden i Europa.

Sven Hectors åsikter var inte populära på hemmaplan. Efter sina politiska utspel så fick han så småningom tjänstledigt från Svenska kyrkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista