Hagfors skola hårt pressad av flyktingvåg

Skolchef: "Vi har en otrolig inströmning"
4:04 min

Många av de flyktingbarn som kom till Hagfors under december månads flyktingvåg fick vänta länge på skolplats. Nu är kön nästan borta. 
Problemet idag är transporten av förskolebarn.

I julas när Hagfors fick sin andra stora flyktingvåg stod 75 grundskolebarn på väntelista. Kommunen genomförde en kraftig utökning av skolan och i mitten av februari var kön åtgärdad.

- I december var det rejält med barn som satt på förläggningarna och väntade på att få vänta skolan. Nu har vi några veckors kö för de tjugo sista, säger Stefan Meuller, barn- och utbildningschef.

Det är i Ekshärad på Kyrkhedens skola som det uppstått en ny kö. Här väntar man fortfarande på tillfälliga moduler där förberedelseeleverna ska få plats att gå i skola. De är beställda och väntas in runt påsk.

I Hagfors kommun är man vana vid att ta emot många flyktingar. Den förra vågen kom för drygt ett år sen. Men den vågen som kom nu i julas var större. I dagsläget bor 1 100 asylsökande och 115 ensamkommande ungdomar i lilla Hagfors som sammanlagt har knappt 12 000 invånare.

- Vi har en otrolig inströmning och har öppnat boenden hela tiden, säger skolchefen.

För att få plats med 120 nya grundskolebarn på tre månader har kommunen öppnat upp en stängd skola, Asplundsskolan, i Hagfors och beställt tre extra tillfälliga paviljonger till skolan i Ekshärad.

- Omfattning är ny men annars är vi vana att lösa de här problemen. Vi har ju haft asylboende under längre tid och har viss rutin plus tur bra tillgång till lokaler.

Sammantaget tycker skolchefen att man klarat av skolplikten väl.
Även förskoleplatser finns men ett bekymmer är att förskolebarnen inte har rätt till skolskjuts och att föräldrarna på förläggningarna inte kan köra dem dit.

- Vi vet inte i dagsläget hur många som kommer att använda sina förskoleplatser. Vi utgår ifrån att det löses via asylförläggningarna - att det ordnar buss för dem.

Mest är han bekymrad över boendesituationen.

- Min stora oro är att de kommer bli kvar på sina asylboende och förläggningar under längre. I längden är det inte ett värdigt boendet. Det är trångt med många boende på liten yta. För var i Sverige kan man få fram riktiga boenden idag så man kan leva som vanliga familjer? 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".