Fyra män som spelar fotboll.
1 av 2
Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT
Peter Svensson.
2 av 2
Munkforsbördige Peter Svensson. Arkivbild. Foto: Tomas Hedman/Sveriges Radio.

"Idrotten gör män våldsamma"

Peter Svensson: "Det kan sluta i en våldsspiral"
1:12 min

Munkforsbördige Peter Svensson kritiserar idrottsrörelsen och menar att den inte bara står för bra saker utan det också odlas en machokultur där. Hans debattartikel blev en av onsdagens mest lästa hos Aftonbladet.

I artikeln med rubriken "Idrottens machokult gör män våldsamma" skriver Peter att han till vardags jobbar med norm- och värdegrundsarbete och ofta möter elitfotbollsspelare som vittnar om en kultur med krav om att vara tuff och macho.

– Om någon gör något som är bra utanför fotbollsplan så vill man gärna ta på sig hur väluppfostrad den här personen är tack vare idrottsrörelsen eller fotbollen. Men när en spelare har slagits ute på stan, misshandlat sin fru eller våldtagit någon, då ska man skilja på fotbollsspelaren och privatpersonen, säger Peter Svensson till P4 Värmland. 

Han menar att man inom idrottsrörelsen inte vill kännas vid att det finns en jargong, attityder eller en machokultur som också genererar problem för människor. 

– Människor som inte är så jag-starka, som inte har byggt upp självkänsla men självförtroende på prestation och som kanske inte alls vet var gränserna går.

Peter Svensson menar att det är lätt att hoppa in i en jargong om kvinnor som objekt och erövringar. Men också att man pratar nedsättande om att man inte ska spela "som en fjolla" eller peta på bollen "som en kärring". 

– Tittar man på våldspyramiden så är allt det här en del av våld, ett våldskontinium som börjar med taskiga attityder mot varandra och som sedan fortsätter mot andra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".