En kvinna skickar sms med sin mobil.
Mobiltelefoner i orena händer är en smittorisk. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Spola mobilen när du är på toa

Anna Skogstam: "Bakterierna finns på händerna"
1:09 min

Mobiltelefoner får ofta följa med in i både kök och på toaletter. Om det är en smittfara eller inte är ett ständigt diskuterat ämne. Enligt Anna Skogstam, smittskyddsläkare vid CSK, ligger smittorisken i grunden i orena händer.

Hur ofta rengör du din mobiltelefon? Svaret borde vara minst en gång i veckan. Undersökningar visar nämligen att mobilen kryllar av smittoämnen och under den här tiden på året kan den leda till sjukdom.

– Det som egentligen är problemet när vi tänker på att våra mobiltelefoner är smutsiga är ju att det faktiskt är händerna som är smutsiga. De överför smutsen till mobiltelefonen, säger Anna Skogstam, smittskyddsläkare vid Centralsjukhuset i Karlstad.

När Wall Street Journal lät testa åtta slumpmässigt utvalda mobiltelefoner visade det sig att samtliga hade ett onormalt högt antal så kallade kolifarma bakterier som förekommer naturligt i mag-tarmsystemet.

– Man stirrar sig blind på just rummet toaletten. Jag tycker att just rummet du har telefonen i inte spelar så stor roll egentligen. Det är lika stor risk att du har en smutsig telefon på en diskbänk eller i en väska, säger Anna Skogstam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".