Hampus Hedström
Foto: Frida Jansson Högberg/Sveriges Radio

Hampus från Sunne försörjer sig som youtubestjärna

10 min

19 år gammal försörjer sig entertainern Hampus Hedström från Sunne som Youtubestjärna. Snart är det dags för galan Guldtuben, och dessutom åker han till LA som programledare för Kids Choice Awards. Det går bra nu!

Du kanske känner igen honom som trollkarl, men sedan en tid så lever Hampus Hedström helt och hållet på sina filmer på Youtube. Den 24 mars är det dags för nordens största youtubegala Guldtuben, och Hampus hoppas såklart på att vara en av de nominerade.

– Skulle jag vara nominerad i någon av kategorierna - då är jag klar. Då är jag nöjd - då stänger jag ner kanalen, säger Hampus Hedström.

När han berättar att han har 100 000 prenumeranter på Youtube reagerar de unga genom att säga "coolt" - de vuxna frågar om ekonomin. Det bygger på sponsorsamarbeten och annonsintäkter, och vem som helst kan slå sig fram i den här världen, det hänger inte på dyr teknik, menar Hampus. Och han är inte ensam att jobba med det här i Värmland, både Manfred Erlandsson och Bente Schramm är stora namn i genren. Varför är Värmland så bra på det här?

– Det är möjligt att berättarkulturen här har betydelse. Och via youtube kommer vi ut, då blir det mer ett samhälle där alla får vara med, och inte bara Stockholm, säger han.

Snart åker Hampus till Los Angeles och jobbar som programledare för Sveriges räkning i Nickelodeon Kids Choice Awards.

– Det är en jättestor grej, det ska bli skitkul!

Vad ska du bli när du blir stor?

– Jag är redan stor, säger han och skrattar.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista