En polisman. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Polisen förklarar läget med eftersökta asylsökande

4:54 min

Polisen har sedan länge i uppdrag att bistå Migrationsverket med att avvisa asylsökande som fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd.

Det kommer in ungefär mellan 7000 och 1 000 ärenden till polisen i Värmland varje år som gäller personer som nekats uppehållstillstånd. Så har det sett ut de sista fem, sex åren.

Urban Krook är chef för gränspolisen i Värmland.

– Vi har i uppdrag att biträda Migrationsverket i de ärenden där de anser att de själva inte har befogenheter. Att använda tvång, eller eftersöka personer som har avvikit efter ett negativt beslut om uppehållstillstånd, säger han.

I samband med en förväntat ökande flyktingström tror Urban Krook att man kan räkna med ett ökat antal nekade ansökningar om uppehållstillstånd, vilket i sin tur kommer leda till fler ärenden från Migrationsverket till polisen.

Är det vanligt att man reser hem frivilligt efter att ha blivit nekad asyl i Sverige?

– Det varierar mellan olika grupper av människor, men ungefär hälften av de asylsökande som inte får uppehållstillstånd reser hem frivilligt.

Avslag på ansökan om asyl – så funkar det

Om Migrationsverket avslår din ansökan om asyl betyder det att du inte har rätt till uppehållstillstånd i Sverige.

Beslutet börjar gälla när du har accepterat och skrivit under en så kallad nöjdhetsförklaring. Om du inte hör av dig till Migrationsverket gäller beslutet tre veckor från den dag du fick veta beslutet, under förutsättning att du inte överklagat beslutet om avslag, exempelvis via ett ombud.

Efter att beslutet börjat gälla förväntas du frivilligt lämna Sverige inom 2 till 4 veckor.

Beslutet börjar gälla när

  • Du har accepterat och skrivit under en nöjdförklaring

eller  

  • Det har gått tre veckor från den dag då du fick veta Migrationsverkets beslut och under förutsättning att du inte har överklagat beslutet

eller

  • Det har gått tre veckor från den dag som du fick veta migrationsdomstolens dom

Om du inte lämnar landet inom den tid som framgår i beslutet kan du förbjudas att resa in i hela Schengenområdet under ett år. Om Migrationsverket tror att du inte kommer att lämna Sverige frivilligt kan de utfärda ett återreseförbud som gäller Schengenområdet upp till fem år.

Följande länder ingår i Schengenområdet

Belgien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.

Källa: Migrationsverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista