Mats Svärdsén. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
Sedan 2012 har Sunne kommun haft parfymförbud i sina lokaler, det är av hänsyn till anställda och besökare menar Mats svärdsén. Foto: Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.

Parfymfritt i Sunne kommuns lokaler

1:00 min

I Sunne kommuns lokaler råder parfymförbud. Beslutet fattades med hänsyn till det ökande antalet allergiker och doftkänsliga personer.
– Jag tycker att det är naturligt, säger Mats Svärdsén, hälsokonsulent i Sunne kommun.

Enligt forskning har allergi mot parfymer och starka dofter ökat de senaste 20 åren. Som en åtgärd för att hjälpa allergiker och doftkänsliga har Sunne kommun sedan 2012 haft parfymförbud i kommunens lokaler. Förbudet innefattar inte tvål, schampoo och liknande, men kommunen uppmanar anställda och besökande att undvika parfymer och andra dofter som kan uppfattas starka.  

– Vi såg det som en självklarhet med respekt och hänsynhet till allergiker, säger Mats Svärdén, hälsokonsult, Sunne kommun.

Beslutet väckte till en början frågor på grund av den upplevda känslan av att förbud styr över hur kommuninvånarna ska leva.

– Men vi jobbar långsisktigt och tog med det på arbetsplatsträffar och diskuterade varför vi gör såhär. Då la sig mycket, konstaterar Mats.  

– Idag finns det så mycket nya produkter som inte luktar så mycket och fyller sin funktion, fortsätter Mats.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista