The Pinks framför Folkets Hus i Degerfors
The Pinks anno 2016. Nicklas Svedell, Jimmy Andersson, Mattias Skaghammar, Peter Bergström, Örjan Karlsson och Robban Andersson. Foto: Privat

Robban i The Pinks på scenen igen

Robban Andersson: "Jag lät betydligt bättre när jag var tio"
2:34 min

För 30 år sedan lade succébarnbandet The Pinks från Degerfors instrumenten på hyllan. Inför återföreningen på välgörenhetskonserten i Folkets Hus fick P4 Värmland en exklusiv intervju med sångaren Robban Andersson.

1984 skivdebuterade The Pinks med albumet "Linda, Linda" och Degerforsbandet spelades i barnrum och folkparker över hela landet.

– Det har ju varit väldigt kul att det fick ett sånt genomslag när vi bestämde att vi skulle göra en spelning, säger Robban Andersson.

Klippet från underhållningsprogrammet Razzel i SVT har tittats på hundratusentals gånger.

– Jag kommer ihåg det där, det var enda gången som jag var riktigt nervös. Efter TV-programmet så hände det jättemycket, vi fick spela in en LP-skiva och sådär. Men när vi kom upp i 13-årsåldern förändras kroppen och man kommer in i målbrottet och sådär, säger han.

Robban bestämde sig för att satsa på fotograferandet, och blev stjärnfotograf på Expressen. För ett och ett halvt år sedan flyttade han hem till hemlänet och jobbar nu som fotograf på Nerikes Allehanda. Men i somras, 30 år efter sista folkparksturnén hände det grejer. 

– Jag samlade ihop klipp på Facebook och det fick ganska stort genomslag. Aftobladet skrev till och med en artikel, och i samband med det fick vi kontakt igen. Vi satte oss på en restaurang i Karlskoga och bestämde oss - fan det vore kul att göra ett gig till.

Det måste vara nervöst?

– Ja det är det ju förstås. Det är en rätt speciell situation när man inte har spelat ihop på så lång tid. Kan man sjunga överhuvudtaget liksom? 

Är det bara en kul grej eller en seriös satsning?

– Det är verkligen en kul engångsgrej och alla är superpeppade. Men det är ingen satsning på det sättet att det blir turné igen.

Är du helt säker på att det inte blir folkparksturné?

– Helt säker kan man aldrig vara, det har jag lärt mig, säger Robban Andersson.

Välgörenhetskonserten på Folkets Hus i Degerfors kommer att köras två gånger den 6 mars 2016 tack vare det höga trycket på biljetter. Överskottet från galan "Degerfors hjälper" går till UNHCR.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".