Rasmus Östanås Bo Sjökvist
Bo Sjökvist och Rasmus Östanås tänker uppfylla sin dröm i sommar. Foto: Privat

Gör verklighet av pojkdrömmen – "pungofon" på Kivik

Rasmus och Bo sätter upp cirkusvarieté på Kiviks marknad
2:45 min

Munkforsbördige P3-profilen Rasmus Persson förverkligar sin pojkdröm. Tillsammans med tv-producenten Bo Sjökvist sätter han i sommar sätter han upp en cirkusvarieté på Kiviks marknad med bland annat en "pungofon" 

För Bo Sjökvist började intresset för flera år sen, vilket renderade i boken "Bland strippor och fakirer" som handlar om de gamla marknadsvarietéerna.

– En varieté är en slags underhållning med olika nummer staplade på varandra. Det kunde vara gyttjebrottning, någon som drog fräckisar eller lyfte något tungt, på marknaderna, berättar Bo Sjökvist som alltid varit sugen på att göra sin egen varieté.

Men det var först när han träffade Rasmus Östanås vid kaffeautomaten i radio- och tv-huset i Göteborg som första steget togs att göra deras gemensamma dröm verklig. Rasmus har själv hållt på med cirkus under sin ungdom. 

Deras idéer kring vilka nummer som ska vara med är ganska radikala avslöjar Rasmus. Bland annat vill de ha med en look-a-like av Bockstensmannen som drar gamla skämt liggandes i en kista.

– Vi har också "pungofonen". Det är fyra herrar i olika längd som står med ryggarna mot publiken. Sen hänger de ut pungen och varje pung har en "ton" och så får förslagsvis en kvinna spela på pungen medan publiken önskar låtar, säger Bo Sjökvist.

Att det blir just Kivik har med marknadens historia att göra. Bo beskriver marknaden som festivalernas festival, innan de stora rockfestivalerna gjorde entré.

– Varietéerna var som störst där. Det var där man visade upp sig och det var en gata med 10-20 varietéer där. Det är varietéernas Mecka, säger Bo Sjökvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".